6 tipp az állítható magasságú asztal helyes használatáról

1. Váltogassa gyakran az ülő és az álló munkavégzést


Mindenki egyetért abban, hogy a folyamatos ülő munkavégzés hosszú távon károsan hat az egészségünkre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egész nap állnunk kellene, sőt, a folyamatos álló tevékenység sem egészséges!

A tanulmányok szoros összefüggést találtak a derékfájás és az álló foglalkozások - például a banki pénztárosok és a gyártósori operátorok – között.

A hosszú ideig tartó mozdulatlan állás negatív hatással van a lábizmokra, az inakra és egyéb kötőszövetekre, továbbá nagyban felelős a visszér kialakulásáért is.

Szerencsére ezen betegségek könnyen elkerülhetők, ha felváltva ülünk és állunk is munkánk közben.

A kutatás még csak a kezdeti szakaszban jár, de az ülés és az állás 1:1 vagy 2:1 arányú váltakoztatása optimálisan hat a kényelemi és energia szintünkre, anélkül, hogy negatívan befolyásolná a teljesítőképességünket! Sőt, bizonyos tanulmányok kimutatták, hogy az álló munkavégzés jótékony hatással van a szellemei teljesítőképességre is!

Ez azt jelenti, hogy minden 1-2 óra irodában, ülve töltött idő után, legalább 1 órát állva kellene dolgoznia.  Sőt! A képernyő előtti munkavégzés jogszabályi előírása Magyarországon kimondja, hogy a munkavállalónak joga van óránként 10 perces szünetet tartani a képernyős munkavégzése közben (a rendelet szerint képernyős munkakörnek számít, ha a munkavállaló a napi munkaidejéből rendszeresen legalább 4 óra hosszat képernyő előtti munkavégzéssel tölt:  Forrás)

Az optimális arány tehát ez lenne: 25 perces ülő munka után 10 perces szünet, majd 25 perc állva dolgozott idő.


2. Állítsa be megfelelően állítható magasságú asztalát és monitorát


A megfelelő asztal- és monitor pozíció beállítása alapvető ergonómiai fontosságú a kényelem javítása és a sérülések kockázatának minimalizálása érdekében.

Kezdésként állítsa be állítható asztalát körülbelül könyökmagasságba. Ez azt jelenti, hogy  könyökének 90 fokos szöget kell bezárnia a padló síkjával.

Általában elmondható, hogy egy 180 cm magasságú ember íróasztalát 111 cm-es magasságba kell emelni, tehát az állítható asztalnak minimum ekkora magasságot kell tudnia!

A képernyő pozíciójára vonatkozó ajánlások nem ennyire feketék-fehérek, de az általános konszenzus az, hogy a szemünktől mért optimális távolság kb. 51–71 cm kell, hogy legyen, de nem lehet kevesebb, mint a középső ujjunk és könyökünk távolsága.

A képernyő felső szélének szemmagasságban kell lennie, kb. 10 és 20 fok közötti döntéssel. 

A fő szempont az, hogy ne kelljen fejét felfele vagy lefele hajtania.

Az alábbi ábra szemlélteti az optimális, képernyő előtt végzett, álló munkavégzés ergonómiai feltételeit.


Kép forrása: iamnotaprogrammer.com

Ha laptopot használ, próbálja meg a billentyűzetet a könyökmagasságához igazítani, viszont ez nem lesz ideális, mert enyhén lefelé kell nézzen.

3. Szerezzen be álláskönnyítő, fáradásgátló szőnyeget!


A fáradásgátló szőnyeget általában olyan munkahelyen használják, melyek hosszabb - akár egész napos- idejű álló munkavégzést igényelnek, mint például egy pultos vagy gyártósori operátor.

Miközben állunk, az álláskönnyítő szőnyeg finom mikro-mozgásokra ösztönzi a lábizmokat, ezáltal csökkenti a kifáradást, továbbá javítja a véráramlást és csökkenti az általános kényelmetlenséget. Legjobb, ha zokniban vagy mezítláb használjuk, de sík talpú cipőben is hatásos tud lenni.A vizsgálatok azt mutatták, hogy azok az emberek, akik napi 2 vagy több órát álltak a fáradásgátló szőnyegen, kevesebb kényelmetlenségről és fáradtságról számoltak be. A szőnyegek lábproblémák és derékfájás esetén is sokat segítenek ezen problémák enyhítésében (forrás).


Ha láb- vagy derékfájdalmat tapasztal az álló munkavégzése miatt, akkor a kifáradás elleni szőnyegek nagyon hasznosak lehetnek. Szerezzen be egyet online az okosasztal.hu- n.


4. Állítsa be megfelelően billentyűzetét és egerét


A számítógépen végzett hosszú munkavégzés megterhelheti a csuklóját. Ezért fontos a csukló helyzetének optimalizálása akár ül, akár áll.

Álló helyzetben az ideális szög kissé felfelé döntött, míg ülő pozícióban teljesen vízszintes kell, hogy legyen.

Ha nem így állítjuk be csuklónk pozícióját az ülő és az álló munkavégzés során, akkor csuklónk hamarabb elfárad és diszkomfortossá válik a munkavégzés.

Annak érdekében, hogy álló helyzetben is védje csuklóját, mindig helyezze billentyűzetét és  egerét azonos szintbe, a csuklóját pedig tartsa egyenesen gépelés közben.

Nagyban segít elkerülni a csukló kifáradását, ha zselés egérpadot használ.


5. Használjon kar alátámasztást


A kartámasz egy puha, párnázott konzol, amely az asztalhoz rögzíthető. Úgy tervezték, hogy csökkentse az egeret működtető csuklóra nehezedő nyomást.


Számos tanulmány kimutatta, hogy a kartámaszok jelentősen csökkenthetik a nyak- és vállproblémák kialakulásának kockázatát (forrás).

6. Tartson rendszeres szüneteket


Annak ellenére, hogy az íróasztalnál jobb állni, mint ülni, még mindig tartson rendszeres szüneteket, hogy átmozgassa végtagjait és nyújtózkodjon, valamint hogy kiszellőztesse fejét és pihentesse a szemét legalább óránként 10 percre! Mint már feljebb írtuk, ez jogszabályban is rögzített előírás, éljen vele! Gondoljon bele: ha dohányzó kollégái kimehetnek dohányozni, akkor Ön miért ne menne ki a friss levegőre 10 percre?!


Hogy ne feledkezzünk meg a rendszeres szünetekről, egy remek lehetőség a számítógépre vagy telefonra telepíthető emlékeztető szoftver. 

Egy tanulmány megállapította, hogy mindössze két héttel az emlékeztető program használata után egy telefonos ügyfélszolgálat munkatársai kevésbé tapasztalták a felső végtagok és a hát kellemetlen kifáradását, diszkomfortját (forrás).


Az állítható magasságú íróasztal használata tehát valóban jót tesz egészségének, azonban nem mindegy hogyan használja!

Próbálja ki a cikkben található tippeket, hogy maximalizálja az állítható asztal láb előnyeit, miközben minimalizálja a kockázatokat.

Az okosasztal.hu webáruházban beszerezheti az Önnek leginkább megfelelő állítható asztalát, egyedi színekben, számos kiegészítővel, 5 év garanciával, magyar ügyfélszolgálattal és gyors szállítási határidővel!